25 mei 2023

Rick van der Westen over inclusie binnen onze traineeships

Oud-trainee Rick is nu Marketing Directeur bij Yacht en BMC. We gaan met hem in gesprek over de cultuur binnen het traineeship. Hoe inclusief heeft hij het traineeship ervaren? Je leest het hier.

wist je voor het traineeship al dat je een leidinggevende functie wilde bekleden? 

Rick: “Ik wist vooral dat ik mezelf wilde ontwikkelen. Daarom sprak de denktank me heel erg aan. En natuurlijk kies je ook voor een management traineeship omdat je een leidinggevende rol ambieert. In mijn studententijd had ik al een aantal bestuursrollen vervuld en merkte ik dat ik daar affiniteit mee had. Maar ik was niet iemand die dacht: ik moet en zal directeur worden. Dat is gegroeid.” 

Rick maakte de keuze voor Randstad na de business course. “Ik dacht: ik schrijf me daarvoor in, dan kan ik weer eens wat testen oefenen. Maar tijdens de business course trokken de cultuur en de mensen me enorm aan. Ik was ook onder de indruk van hoe goed ze me na die drie dagen al kenden. Op basis van het rapport dat ik kreeg, werd ik echt verder geholpen.”


hoe heb je de inclusie binnen het traineeship ervaren? 

“Voor mij persoonlijk was het traineeship heel inclusief. Zo ben ik tijdens het traineeship uit de kast gekomen, dus ik maakte een hele reis door in mijn persoonlijke ontwikkeling: wie ben ik, wat wil ik? Mede door Randstad voelde ik echt de ruimte om dat te ontdekken en te delen. Het is natuurlijk heel prettig als je dat bij een werkgever kan en daar zelfs mee geholpen wordt.” 

Hoe hij daarmee werd geholpen? “De begeleider van het traineeship destijds was ook homoseksueel. Dat helpt natuurlijk wel, omdat je dan bepaalde gesprekken en herkenning hebt.” Maar ook de denktank maakte het gemakkelijker om open te zijn, zegt Rick. “Omdat veel mensen daar persoonlijke zaken delen, voelt dat als een veilige omgeving. Je behoort tot een minderheid, maar ik heb daar bij Randstad nooit een negatieve ervaring mee gehad. Geen vervelende opmerkingen, of het gevoel dat er anders naar me gekeken werd.” 

Hoewel er veel diversiteit is op het gebied van seksualiteit, ziet Rick ook dat het traineeship moeite heeft om een diverse groep mensen aan te trekken in de bredere zin van het woord. “Je trekt toch een bepaalde doelgroep aan: vaak witte mensen die actief zijn geweest in het studentenleven. Vooral in het hoogopgeleide segment zijn we daarin zoekende.” 


hoe is de cultuur binnen het traineeship door de jaren heen veranderd? 

“Er wordt meer aandacht besteed aan inclusie.” Een voorbeeld daarvan is het gesprek over borrels en alcoholgebruik, zegt Rick. “Bij het traineeship komen veel activiteiten kijken, waaronder borrels. Gedurende mijn tijd in het programma keken mensen verschillend tegen alcoholgebruik aan, vanwege geloofsovertuigingen. Toen zijn we daarover het gesprek aangegaan: hoe gaan we hiermee om? Zo ontstaat er ruimte voor verschillende opvattingen.” 

Hoewel het van de buitenkant niet direct zichtbaar is, wordt de groep trainees wel steeds diverser, zegt Rick. “Mensen hebben totaal andere studie-achtergronden en heel uiteenlopende wereldbeelden. De één is introvert, de ander juist extravert. Daarin lopen trainees steeds meer uiteen.” 

juiste vacature niet gevonden?

Maak een jobalert aan en ontvang een melding per mail wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken
Top